Otevřený dopis předsedovi FAČR panu Miroslavu Peltovi

Jako reakci na rozhovor s bezpečnostním manažerem FAČR panem Martinem Syneckým uveřejněný v úterním vydání deníku Sport předala Česká basketbalová federace otevřený dopis předsedovi FAČR panu Miroslavu Peltovi v následujícím znění:

Vážený pane předsedo,

obracím se na Vás v návaznosti na rozhovor s bezpečnostním manažerem FAČR, panem Martinem Syneckým, otištěným v deníku Sport dne 5.2.2013. V citovaném článku Váš zaměstnanec v reakci na zjištění o zmanipulování 680 fotbalových zápasů nařkl ostatní sporty, mezi nimi i basketbal, ze stejných, ne-li ještě horších, problémů stran ovlivňování výsledků zápasů. Takovým obviněním jsme zcela zaskočeni. Nejsme si vědomi a z žádných směrů jsme nezaznamenali byť sebemenší indikace nekalých praktik, které se vzhledem k výše uvedené četnosti pravděpodobně již staly běžným a bohužel i akceptovaným nešvarem provázejícím fotbal. Jsme šokováni, že taková obvinění, bez jakýchkoliv dalších důkazů a detailů, jsou prezentovány zaměstnancem Vaší asociace na stránkách respektovaného celostátního deníku, zejména přihlédneme-li k důležitosti pozice, kterou pan Synecký zastává. Vyjádření Vašeho zaměstnance považujeme za účelové, který ve snaze ze sebe smýt čerň potupné kauzy, kydá hnůj na image jiných, konkurenčních sportů. Považujeme za zcela zásadní, aby České basketbalové federaci byly poskytnuty důkazy o domnělých negativních praktikách, abychom mohli vyvodit důsledky v rámci České republiky nebo pokud by informace poukazovaly na korupci na mezinárodní scéně, poskytnout tyto poznatky neprodleně mezinárodní basketbalové organizaci FIBA. V takto závažném problému je naší prioritou okamžitě reagovat a utnout v zárodku jakékoliv korupční aktivity, které bezpochyby poslední dobou zmítají kopanou. V případě, že nám žádné důkazy nebudou poskytnuty, důrazně Vás žádám jménem ČBF o omluvu a o vyvození osobních důsledků pro Vašeho zaměstnance.

Děkuji Vám za odpověď a součinnost v řešení této záležitosti.

Jiří Zídek

Místopředseda ČBF

Rozhovor s panem Martinem Syneckým:

Synecky_rozhovor

Odpověď pana Martina Syneckého, která je předmětem otevřeného dopisu:

Synecky_otazka

Autor: